Realtek AC '97 Audio Driver that works w/ vista!

Discussion in 'Drivers' started by Jason, Jun 24, 2006.

  1. Jason

    Jason

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Messages:
    2,081
    Likes Received:
    0
    Location:
    Chicago,IL
    I am running vista beta 2 x64, I used the driver for windows xp pro x64 and ran the setup and it worked perfect. I Know some people have asked about this same driver, I got mine from the site below, they have them for onboard and pci. Just look around and match it w/ what version of vista you have like x86 or x64 and download the xp driver. Run the setup.exe after extracting.

    http://www.msi.com.tw/program/suppo...t.php?part=1&kind=3&CHIP=3&COM=12
     
    Jason, Jun 24, 2006
    #1
    1. Advertisements

  2. Jason

    sportphantom

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Location:
    tallinn, estonia
    jasons' link: href="http://www.msi.com.tw/program/suppo...t.php?part=1&amp;kind=3&amp;CHIP=3&amp;COM=12">http://www.msi.com.tw/program/suppo...&amp;kind=3&amp;CHIP=3&amp;COM=12</A>[/quote]



    vista error: this driver is not disained for windows vista....



    ---



    anyways..



    op sys vista beta 2 (x32) build 5384. 504M RAM. 1.73GHz, 798MHz. the deal is simpel. impossible to install realtek HD driver on vista. :(



    what have i allready tried:

    [1] windows update - selected realtek & installed.



    [2] attempts of installing drivers via realtek.com.tw/

    * ALC880(D) Vista x86 Beta Driver @ ftp://152.104.238.194/pc/hda/alc880d/Vista_5265.zip

    * ALC650 Vista Beta Driver @ftp://152.104.238.194/pc/ac97/alc650/6111_Vista_Beta1.zip



    [3] Realtek ALC882 HD Audio Codecs R1.40 @ftp://202.65.194.18/pc/hda/alc880d/WDM_R140.exe



    non of these didn't change the status which is still "The audio service is not running".



    if attemting to install driver manualy (add new hardware wiz) then syste crashes and sais ther is a problem in RealtekHD.sys (or smth) fail. system restores after removing the *.sys fail under "safe mode".



    if i launge the realtek hd wizard via setup file then procces is canceled by the alert, that the microsoft bus driver must me loaded.



    is there a solution for that?
     
    sportphantom, Jun 28, 2006
    #2
    1. Advertisements

  3. Jason

    Jason

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Messages:
    2,081
    Likes Received:
    0
    Location:
    Chicago,IL
    Those drivers should work. Is your audio card integrated, sounds like a hardware problem. Try reinstalling vista.
     
    Jason, Jun 28, 2006
    #3
  4. Jason

    sportphantom

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Location:
    tallinn, estonia
    realtek sound card is integrated and it worked fine on xp and on vista beta 1 (that i installed directly on xp).



    beta2 was installed on beta1 and now there is no way how to make the realtek card to work. i even have the realtek soft working, directX is installed, but "audio service is not running".
     
    sportphantom, Jun 28, 2006
    #4
  5. Jason

    Jason

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Messages:
    2,081
    Likes Received:
    0
    Location:
    Chicago,IL
    Where are you seeing "audio service is not running?"
     
    Jason, Jun 28, 2006
    #5
  6. Jason

    sportphantom

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Location:
    tallinn, estonia
    at the right bottom of the screen.. where the sytem clock is located. there is a volume icon with "x" marked on it.. moving the mouse on it i get that information..

    if needed i can get the screenshot later in a day, i'm @work atm
     
    sportphantom, Jun 29, 2006
    #6
  7. Jason

    Jason

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Messages:
    2,081
    Likes Received:
    0
    Location:
    Chicago,IL
    If you ctr-alt-del and go to your task manger and services, see if you can find the service named " AudioSrv" or "svchost.exe -k netsvcs" if its stopped, start it. If it says its running then stop and start it again.



    Checkout

    http://www.theeldergeek.com/windows_audio.htm
     
    Jason, Jun 29, 2006
    #7
  8. Jason

    sportphantom

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Location:
    tallinn, estonia
    [​IMG]



    it is visable when i move the mouse on the red 'x' just before the clock.



    * i tired restarting the audio service (via task manager + run command "svchost.exe -k netsvcs") but i didn't not notice any difference. strange
     
    sportphantom, Jun 30, 2006
    #8
  9. Jason

    RottenMutt

    Joined:
    Jul 2, 2006
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    RottenMutt, Jul 2, 2006
    #9
  10. Jason

    Covenant

    Joined:
    Jul 6, 2006
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    OK... I just install Vista Beta2 x64 5348.4 and my mainboard Asus P5LD2 SE with intel 945P chip set on it with Intel D processor 3.2 Ghz DualCore... Vista found my HDAudio driver and it`s work.... On my System tray there is a speaker and when I change the sound it shouse the scale like it`s working. On Windows Media Player Mp3 is playing..... BUT....BUT.... My monitor Asus PW191 Pivot is dead.... NO SOUND.... With Windows XP Pro x64... everything work just fine.. Vista..... a... aaaaaa...... And... I don`t want to reinstall again WinXP...



    So... PLEASE.... HELP.....!!!!
     
    Covenant, Jul 6, 2006
    #10
  11. Jason

    iCentrino

    Joined:
    Aug 15, 2006
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    im also having the same problem as covenant...everytime i open media player and try to play a mp3 no sound comes out and after that my whole system goes muted...i tried using winamp it said that there was a directsound error...can anybody help me? thanx in advance..
     
    iCentrino, Aug 15, 2006
    #11
  12. Jason

    DaRk`SouL

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I have some problems with my sound card driver ... on vista x32;)



    I cannot install my sound card driver:



    1. i have Realteck AC '97 ... i don't know my motherboard

    2. when i try to install the driver i get from windows:



    Windows can't verify the publisher of this driver software

    -> Don't install this driver software

    -> Install this driver software anyway



    every time i click on "Install this driver software anyway" nothing happens ... i just keep getting this message :( ....

    but if i click on "Don't install this driver software" the install is canceld





    how can i install my sound card?????????? :((
     
    DaRk`SouL, Oct 2, 2007
    #12
  13. Jason

    cyclic

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    607
    Likes Received:
    0
    Really you need to identify your motherboard to make sure you are downloading the correct AC97 drivers, is this a 'brand' PC or an individual build ?

    Please visit this page http://www.majorgeeks.com/downloads9.html and download Belarc Advisor, install it and run then post the page back here either in a post or as an attachment, this will tell us everything we need to know about your system and exactly which codec chip you have in your system and what other components there are that may be causing a problem.
     
    cyclic, Oct 3, 2007
    #13
  14. Jason

    DaRk`SouL

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    it's like this:



    Operating System

    Windows Vista Ultimate (build 6000)



    Processor

    3,20 gigahertz Intel Pentium 4

    16 kilobyte primary memory cache

    1024 kilobyte secondary memory cache



    Drives

    280,07 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity

    264,78 Gigabytes Hard Drive Free Space



    PHILIPS DVDR1628P1 ATA Device [CD-ROM drive]



    WDC WD1200JB-00GVA0 ATA Device [Hard drive] (120,03 GB) -- drive 0

    WDC WD1600JS-00NCB1 ATA Device [Hard drive] (160,04 GB) -- drive 1



    Controllers

    Standard floppy disk controller

    ATA Channel 0 [Controller] (2x)

    ATA Channel 1 [Controller]

    Intel(R) 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controllers - 27DF

    Intel(R) 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0



    Bus Adapters

    Microsoft iSCSI Initiator

    VIA VT6410 RAID Controller

    Intel(R) 82801GB USB Universal Host Controller - 27C8

    Intel(R) 82801GB USB Universal Host Controller - 27C9

    Intel(R) 82801GB USB Universal Host Controller - 27CA

    Intel(R) 82801GB USB Universal Host Controller - 27CB

    Intel(R) 82801GB USB2 Enhanced Host Controller - 27CC



    System Model

    Enclosure Type: Desktop



    Main Circuit Board

    Board: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD MS-7176 REV:A

    Bus Clock: 200 megahertz

    BIOS: Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 01/20/2006



    Memory Modules

    1022 Megabytes Installed Memory



    Slot 'A0' has 512 MB

    Slot 'A1' is Empty

    Slot 'A2' has 512 MB

    Slot 'A3' is Empty



    Local Drive Volumes

    c: (NTFS on drive 0) 26,84 GB 11,84 GB free

    d: (NTFS on drive 1) 160,04 GB 159,86 GB free

    e: (NTFS on drive 0) 93,19 GB 93,09 GB free



    Display

    Radeon X1300 Series [Display adapter]

    Radeon X1300 Series Secondary [Display adapter]

    [email protected] GP790 [Monitor] (15,7"vis, noiembrie 2002)



    Multimedia

    High Definition Audio Device

    Logitech Microphone (Pro 4000)



    Other Devices

    Logitech QuickCam Pro 4000

    Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard

    PS/2 Compatible Mouse

    Logitech USB Camera (Pro 4000)

    USB Root Hub (5x)

    Generic volume shadow copy



    =======================================================================



    Installed Microsoft Hotfixes



    MSXML4SP2

    KB936181



    Windows Vista

    KB905866

    KB925902

    KB929123

    KB929399

    KB929735

    KB929916

    KB930178

    KB930857

    KB931099

    KB931133 WINDOWS DREAMSCENE CONTENT

    KB931213

    KB931573

    KB932471

    KB933360

    KB933579

    KB933928

    KB935280

    KB935652

    KB935807

    KB936021

    KB936357

    KB936782

    KB936824

    KB936825

    KB937077

    KB937143

    KB938123

    KB938127

    KB938194

    KB938952

    KB938979

    KB939159

    KB939165

    KB941236 WINDOWS DREAMSCENE CONTENT
     
    DaRk`SouL, Oct 3, 2007
    #14
  15. Jason

    cyclic

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    607
    Likes Received:
    0
    From those details, which unfortunately not specific enough (not your fault) it comes down to your board being one of several in the 945 Neo2 range, all of which carry the same codec chip if they are Intel boards, so this should be the driver pageyou need,

    Click here

    try this AC97 driver, see what happens.
     
    cyclic, Oct 5, 2007
    #15
  16. Jason

    Hans302

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I too am having the same problem and have tried the link posted by "cyclic" yesterday - Still get the windows security message and have to exit the installation.

    Any luck with a resolution

    Regards

    Hans
     
    Hans302, Oct 6, 2007
    #16
  17. Jason

    cyclic

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    607
    Likes Received:
    0
    The driver I suggested was only 'best guess' since the information wasn't sufficiently clear and could have been any one of several boards that MSI make, if you know the exact make and model number of your board I might be able to get a more definate fix, then if that correct driver fails we can start looking at areas which might be causing the problems.The most obvious one being to make sure the chip is enabled in BIOS.
     
    cyclic, Oct 6, 2007
    #17
  18. Jason

    sgrhewitt

    Joined:
    Dec 1, 2007
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I have a ASUS K8n-E Deluxe. Have been googling all day to no avail.. Having the same problem, with the "Windows can't verify the publisher of this driver software" deal... Any help?
     
    sgrhewitt, Dec 1, 2007
    #18
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.